Semester

Sitter i ett rum med pensionatstandard i centrala Gävle (hotellrum utan badrum - finns ett i korridoren) och brode egentligen borsta tänderna. Tony har borstat tänderna, men har inte orkat gå till badrumet och spotta (vi har inte heller handfat). Funderar lite på hur länge han ska orka med detta. Vi är i vilket fall på semester! För första gången sedan 2013, när jag var i Kanada på scoutläger, är jag hemifrån längre än en långhelg (till Stockholm och Sara, så det räknas knappt). Vi ska vara borta i typ 1,5 vecka och har redan avverkat fyra dagar. 
 
Vi började i torsdags, med en heldag i bil. Åkte hemifrån vid halv tio-tiden, lunchpausade i Gränna med medhavd pastasallad och körde sen vidare till Strängnäs. Där sov vi tre nätter i en central lägenhet vi hyrde via Airbnb. Rekomenderas! Lägenheten var fin, förhållandevis billig (lite drygt 2 000 kronor för två personer och tre nätter) och väldigt central! Tre minuters prommendad till Ica och ytterligare tre till den fina hamnen/strandprommendaden. Var där tre kvällar i rad när Tony letade Pokemons.
 
 
Staty/Pokéstop/sittplats i Stängnäs.
 
Vi cyklade till Aresenalen i fredags, ett museeum med olika militärfordon. Väldigt "enkelt" - de hade kört in olika stridsvagnar, motorcyklar, bilar osv i en byggnad och satt ut informationsskyltar samt några videofilmer. Intressant, men så där i övrigt. Hade önskat mig en guide! 
 
Igår åkte vi ut till Malmby flygfält och Power Hot Rod Reunion (anledningen till att vi valde Strängnäs som övernattningsplats). Sammanfatting: galet varmt (dryga 30 grader), mängder med gamla bilar och massor med rök samt brända däck. Jag införskaffade i alla fall en trevlig hatt med paljetter som lätt var värd sina 50 spänn!
 
 
När man inte förstår sig på bränna däck-tävlingar får man roa sig med att fotografera sin nya hatt.
 
Idag rullade vi vidare norrut. Från Strängnäs, till Gävle, via Sala silvergruva. Hade spanat in att de hade turer vid bestämda klockslag, men insåg igårkväll att vi inte visste vilken tid vi skulle vara framme. Så vi bestämde för att åka och hoppas att det fanns platser kvar. Det gjorde det. Löste biljetter till 155-metersturen en kvart före, så det var snabba puckar att byta sandaler mot kängor och shorts till långbyxor. Fleccetröjan fick komma på först nere i gruvan som höll fyra grader. Överkroppen klarade sig ganska bra med t-shirt, kofta. flecce och regnjacka. Benen hade önskat sig ett på långkalsonger under byxorna. Mycket intressant och en bra guide! Var under jord i drygt 1,5 timme och fick se mycket inressant. Inte bara schakt, bergrum och s.k. orter, utan även uppvärmda salar, en hotellsvit och en del figurer som föreställde gruvdrängar.
 
 
Ska föreställa en första omplåstring vid en skada i gruvan.
 
Nu är vi i alla fall framme i Gävle. Imorgon planerar vi ett järnvägsmuseeum och på tisdag drar vi mot Sundsvall. Nu ska jag försöka få Tony att spotta ut!
 
 
Utanför Grand Hotell i Gävle.
 
0 kommentarer