Skönhetssalong

Var på massagne innan jobbet idag - ska åter om en vecka. Jag har haft problem med knutor och spänningar kring skuldrorna, axlarna och i nacken. Kändes skönt att äntligen göra något år det. Dessutom har syster klippt till min lugg så att jag nu har en lugg och inte bara långt hår vid ansiktet. Hon tog även topparna. Så mitt hår känns väldigt fint nu. Sen föll det sig så att jag sminkade syster i min vardagssminkning. väligt ovant att se henne i smink. Hon smikar sig aldrig. Så det som är lite på mig blev väldigt mycket på henne. Nu håller jag på att packa inför ROKO-helg i Härnösand. Hela sängen är full med saker som ska med...
 
0 kommentarer

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamson är knasigt rolig. Drog på munnen flera gånger! Tilläggas bör att jag nästan har slutat med känsloyttringar vid bokläsning. Gråter sällan, skrattar sällan osv. Hundöronen blev många, men efter ett par veckor har jag nästan glömt hela storyn. Vilket är tråkigt.

 


 

#234: Acceptera att äldre och för omvärlden helt obekanta eller förkastade huskurer från Polen är bättre än alla vetenskapligt utprovade läkemedel som går att köpa på Apoteket.

Sidan 7

 

#235: Acceptera att allt man kan äta gott och billigt på restaurang kan tillagas hemma bara man har något som liknar ingredienser, två ton matolja och en köttkvarn.

Sidan 10

 

Fast Ola Olsson sannerligen är Österports snyggaste kille, är han för perfekt och bildskön för mig. Med sitt blonda hår, sina blåa ögon och sin vältränade kropp skulle han varit en prima kandidat för Hitler-Jugend.

Sidan 11

 

Nathalie däremot skulle ha sålts under namnet Sagolik om Ikea sålde människor.

Sidan 12

 

Beata (på polska): "Hur mycket drack ni på färjan?"

Polack (på polska): "Jag kurwa drack ingenting på kurwa färjan!"

Beata: "En halv flaska vodka. Och några öl.

Sidan 15

 

#236: Acceptera att inte bara alla släktingar i Polen utan även polisen i Ystad behöver känna till dina hudproblem.

Sidan 16

 

Dessutom kommer hon garanterat säga något opassande. Beata har den dåliga vanan att alltid säga sin åsikt, eller det hon ser som sanningen, till och med när ingen har frågat efter den.

Sidan 19

 

"Inte svenskar", säger jag. "Och absolut inte sån soppa."

                             Jag viftar mot spishållet.

"Den där hemskheten med ärter som dom äter med pannkakor då”, säger Beata. "Det är soppa."

Sidan 20

 

Jag tror mig kunna urskilja något som en gång varit en grönsak (sparris? potatis? sockerbeta?) som vid närmare gransking visar sig vara en bit kött (kyckling? fläsk? människa?).

Sidan 20

 

#237: Acceptera att allt som kan kokas, bör kokas - så länge som bara möjligt.

Sidan 20

 

"Alla sjömän är kanske inte galna och svartsjuka", säger jag tyst, osäker på varför jag egentligen känner behov av att ta alla världens sjöfarare i försvar. Antagligen är det för att jag känner mig beskyddande mot alla Beata kritiserar.

Sidan 23

 

#238: Acceptera att det är nödvändigt att du följer med din polska kedjerökande släktning och hennes illasinnade dotter, din muppling, för att träffa den katolska kyrkans högsta ledare och Guds språkrör på jorden.

Sidan 37

 

"Skäms!" säger hon. "Kan du inte vara mer uppfostrad? Se bara på Alicja."

                             Min glädje över att äntligen andas frisk luft och att kunna sträcka på benen måste ha misstagits för något helt annat, så jag drar upp mungiporna ännu mer och hoppas att det ser ut som ett påven-hipp-hipp-hurra-hurra-hurra-leende.

Sidan 39

 

Om jag hade haft en normal svensk mamma, med normala svenska släktningar, skulle vi säkert bara åkt för att se Björn Skifs eller vem som nu kan vara protestanternas svar på påven.

Sidan 43

 

Kanske Ikea säljer en serie hemmaaltare till ett rimligt pris ("Ångerfylld" i svart, vitt och furu)? Eller är det bara budister som får ha små hemmagjorda altare i sin garderob?

Sidan 49

 

Att jag nu inte bara vet att han är katolik och gillar hästar, utan även att han är helt galet sexig i en genomblöt vit T-shirt.

Sidan 55

 

#239: Acceptera att fast Livsmedelsverket starkt rekommenderar att man inte äter möglig mat eftersom det kan leda till allergiska reaktioner, framkalla sjukdomar och i extrema fall till och med ge upphov till tumörer, ska gamla, mögliga ostar inte kastas bort utan istället användas till lasagnesås.

Sidan 59

 

#240: Acceptera att man - enligt Beata - inte kan lita på följande: manliga gynekologer, kvinnor med förnamnet Patrycja, politiker, hela personalen på Polenfärjorna, ryssar, tjecker, katolska präster, Fröken Ur, bilmekanikern i Ingelstorp och, nu även, män som gillar hästar.

 

Grunderna för att hamna på denna svarta lista är vanligtvis helt slumpmässiga eller, i bästa fall, diffusa.

Sidan 67

 

"Har du inte börjat röka ännu?"

"Jag väntar på att det ska bli ocoolt igen."

Sidan 71

 

Det är beundransvärt att Polen ens orkar stiga upp på morgnarna och vara en egen nation efter att i all evighet ha varit Europas dörrmatta.

Sidan 74

 

#241: Acceptera att fast det vore billigare, enklare och mera logiskt att anlita en svensk hantverkare för att fixa badrummet och köket, så är det bättre att anlita två polska hantverkare - och betala lön, färja, mat och andra utgifter - föra att göra det. Trots att detta är helt OLAGLIGT.

Sidan 84

 

Men efter en vecka bestämmer sig Beata att det får vara nog och sätter mig i arbete i trädgården i en helt felaktig Arbeit macht frei-anda.

Sidan 113

 

"Hur gammal är du egentligen?" frågar den korta killen.

"Sexton. Idag, faktiskt. Mina föräldrar är förespråkare av barnarbete."

Sidan 130

 

"Hej", svarar jag kallare än djupaste delen av frysen.

Sidan 134

 

Jag har verken kunnat äta eller sova sedan Ales stenar, utan har upptäckt att kroppen faktiskt kan fungera på enbart kärlek, en diet som Vecko-Revyn aldrig nämnt.

Sidan 148

 

"Hur beter sig egentligen en köttbulle?"

"Som Jerzy."

Sidna 162

 

"När jag är gammal nog att handla på Systembolaget kommer jag definitivt redan sitta i fängelse, dömd som din medbrottsling."

Sidan 175

 

#242: Acceptera att ett polskt bröllop kräver 84 flaskor smugglad vodka. Och att du aldrig kommer kunna bli polis.

Sidan 175

 

#243: Acceptera att man aldrig kan slänga något. Någonsin. Detta gäller framför allt rostiga krokar, trasiga brödrostar, skor utan sulor, vaxet från smälta ljus, gummihandskar med hål i och förkalkade uråldriga kranar. Det finns alltid någon släkting i Polen som en dag kommer kunna reparera allt.

Sidan 181

 

0 kommentarer

ROKO-kväll

Internet kärvar. Min dator vill gå och lägga sig. Jag ska vara i ROKO-möte via Skype 20.00. Vi får se hur det går. Hoppas det håller hela vägen. Blir jobbigt annars. Vi ska förbereda helgens fysiska möte i Härnösand. Jag ska åka tåg, med byten, i åtta timmar på fredag – tre timmar X2000 till Stockholm och fyra timmar X3000 därifrån till Härnösand. Samma resa hem, fast omvänt och på söndagen. Så jag jobbar på att samla ihop arbetsuppgifter och böcker till resan. Och det verkar som att det ska ordna sig.

Bild från Go:ting - gamla ROKO tackar arrangören.
 
0 kommentarer