Händelserika dagar

Vi befinner oss nu hos mina kusiner utanför Östersund och jag tänkte att jag skulle visa vad vi har hittat på sedan vi lämnade Gävle i tisdags:
 
 
Tisdagen blev mest resdag, men onsdagen spenderade vi delvis på Svartvik. Ett gammalt sågvek utanför Sundsvall som under 1800-talet ägdes av familjen Dickson. 1891 sålde James Fredrik Dickson Svartvik och 1892 köpte han Tjolöholm. Ovan befinner jag mig i köksträdgården.
 
 
Tyvärr fanns det inte så mycket att titta på. Anledningen till att jag ville åka dit var för att bokserien om sågverksungen Bricken på Svartvik av Vibeke Olsson utspelar sig just på Svartvik. Här är huset där de först tvättade bräder som senare blev badhus för arbetarna.
 
 
Men det fanns en kägelbana! Föregångaren till bowling. Här kastar Tony iväg sitt klot.
 
 
På eftermiddagen prommenerade vi på Norra Stadsberget, där vi bodde, tittade på skvadern och gick upp i ett utkikstorn. Senare tog vi cyklarna ner till stan, åt på resturang och tittade på bilträffen. I torsdags åkte vi vidare mot Östersund, men tog några stopp på vägen.
 
 
Det första stoppet blev Thailändska paviljongen i Utanede. Det ska vara den enda thailändska paviljongen utanför Thailand. Den är byggd till minne av en thailändsk kung som besökte b.la. Utanede under sent 1800-tal. Var där som tioåring, men var mest sur på att alla skyltar var på engelska. Idag var de flesta skyltar på svenska, så jag förstod allting!
 
 
I Utanede måste luften vara väldigt ren, för Tony hittade mängder med skägglav!
 
 
Sen åkte vi bara en kvart i bil innan vi kom fram till Döda fallet. Tidigare var här ett stort vattenfall, men det bröt sönder timmret, så vattenvägen skulle ändras. Tyvärr gick det snett och typ allt vatten i sjön ovanför försvann på fyra timmar! Vi tog en prommenad i området och tittade bl.a. på jättegrytor. 
 
Igår besökte vi Jämtland Game Fair. Prövade bågskytte, tittade på Timbersports och prickskytte. Varmt, men roligt! 
 
 
Idag besökte Tony och jag Jamtli. När jag var liten hade jag en dröm om att sommajobba på Jamtli och bo hos mina kusiner. Tror inte att det blir verklighet, men gud vad jag gillar det! Tyvärr tror jag att vi var lite för trötta för att kunna ta in allt, plus att det började regna. Här har Tony fotograferat mig mellan en PV och en Amazon på en Shellmack 1956. Men jag diskuterade även rösträtt med några kvinnor 1895, ransonering 1942 och kärnkraft 1975. Mycket roligt! Är du i Östersund rekomenderar (nästan beordrar) jag ett besök på Jamtli! Inträdet under högsäsong är 330 kronor, men då får du gå in två dagar i rad. Med Kulturarvskortet får du 50% på entrén.
 
Kulturarvskoret kostar 175 kronor och ger dig 50% rabatt på entréen till en mängd museeum. Vi har tjänat ihop våra med råge nu!
 
 
 
0 kommentarer

Sveriges järnvägsmuseeum

Det är fortsatt varmt på vår semester. Egentligen ska vi inte klaga, för alternativet regn hade varit cirka tusen gånger sämre. Men om de kunde skruva ner temperaturen en fem grader skulle vi vara än mer nöjda! Idag har vi besökt Sveriges järnvägsmuseeum, 10 minuters cykel från vårt boende. I entréavgiften ingår allt. Vi var där när det öppnade vid tiotiden och tittade på basutsällningen med gamla vagnar och lok. Efer en stödmacka i resturangvagnen var det dags för teater - dagens bästa!
 
 
En och samma man spelade en trädgårdsmästarelev, en pratglad gubbe (som inte behöver telefon hemma eftersom det bara är 500 meter till stationens), "plattformstupp" (vän av ordnings-typ som ska göra karriär inom järnvägen), postfröken och stationskarl under 1940-talet. 
 
Skådespelet avslutades med en tur i rälsbuss till andra sidan stan, där fanns det fler tåg att studerna. Men vi åt mest glass.
 
 
Rälsbuss.
 
Vi är i alla fall nöjda med dagen. Är nu i valet och kvalet om vi ska ta en promenad eller gå till sängs. Jag tror att jag röstar på en kort cykeltur.
 
 
De är små tågen var i minsta laget för mig...
 
Gävle Sveriges järnvägsmuseeum
1 kommentar

Semester

Sitter i ett rum med pensionatstandard i centrala Gävle (hotellrum utan badrum - finns ett i korridoren) och brode egentligen borsta tänderna. Tony har borstat tänderna, men har inte orkat gå till badrumet och spotta (vi har inte heller handfat). Funderar lite på hur länge han ska orka med detta. Vi är i vilket fall på semester! För första gången sedan 2013, när jag var i Kanada på scoutläger, är jag hemifrån längre än en långhelg (till Stockholm och Sara, så det räknas knappt). Vi ska vara borta i typ 1,5 vecka och har redan avverkat fyra dagar. 
 
Vi började i torsdags, med en heldag i bil. Åkte hemifrån vid halv tio-tiden, lunchpausade i Gränna med medhavd pastasallad och körde sen vidare till Strängnäs. Där sov vi tre nätter i en central lägenhet vi hyrde via Airbnb. Rekomenderas! Lägenheten var fin, förhållandevis billig (lite drygt 2 000 kronor för två personer och tre nätter) och väldigt central! Tre minuters prommendad till Ica och ytterligare tre till den fina hamnen/strandprommendaden. Var där tre kvällar i rad när Tony letade Pokemons.
 
 
Staty/Pokéstop/sittplats i Stängnäs.
 
Vi cyklade till Aresenalen i fredags, ett museeum med olika militärfordon. Väldigt "enkelt" - de hade kört in olika stridsvagnar, motorcyklar, bilar osv i en byggnad och satt ut informationsskyltar samt några videofilmer. Intressant, men så där i övrigt. Hade önskat mig en guide! 
 
Igår åkte vi ut till Malmby flygfält och Power Hot Rod Reunion (anledningen till att vi valde Strängnäs som övernattningsplats). Sammanfatting: galet varmt (dryga 30 grader), mängder med gamla bilar och massor med rök samt brända däck. Jag införskaffade i alla fall en trevlig hatt med paljetter som lätt var värd sina 50 spänn!
 
 
När man inte förstår sig på bränna däck-tävlingar får man roa sig med att fotografera sin nya hatt.
 
Idag rullade vi vidare norrut. Från Strängnäs, till Gävle, via Sala silvergruva. Hade spanat in att de hade turer vid bestämda klockslag, men insåg igårkväll att vi inte visste vilken tid vi skulle vara framme. Så vi bestämde för att åka och hoppas att det fanns platser kvar. Det gjorde det. Löste biljetter till 155-metersturen en kvart före, så det var snabba puckar att byta sandaler mot kängor och shorts till långbyxor. Fleccetröjan fick komma på först nere i gruvan som höll fyra grader. Överkroppen klarade sig ganska bra med t-shirt, kofta. flecce och regnjacka. Benen hade önskat sig ett på långkalsonger under byxorna. Mycket intressant och en bra guide! Var under jord i drygt 1,5 timme och fick se mycket inressant. Inte bara schakt, bergrum och s.k. orter, utan även uppvärmda salar, en hotellsvit och en del figurer som föreställde gruvdrängar.
 
 
Ska föreställa en första omplåstring vid en skada i gruvan.
 
Nu är vi i alla fall framme i Gävle. Imorgon planerar vi ett järnvägsmuseeum och på tisdag drar vi mot Sundsvall. Nu ska jag försöka få Tony att spotta ut!
 
 
Utanför Grand Hotell i Gävle.
 
0 kommentarer