Box och grammatik

Jag är så vansinnit trött. Tror att det mest beror på att jag har sovit för lite i natt, eftersom jag började 08:15. Men att Tony och jag var på ett box-pass igår kan vara en viss bidragande faktor. Det var väldigt roligt att göra någonting ihop som vi inte har gjort tillsammans innan och i nuläget, träningsvärk till trots, kommer vi att fortsätta de söndagar vi kan under våren. 
 
Annars håller ämnesstudierna i svenska på för fullt. Vi har redan hunnit beta av de två delmomenten sociolingvistik samt språk- och textvård. Idag började vi med svenska som andraspråk och nästa vecka är det danska som gäller. Parallellt med detta läser vi grammatik, vilket är superroligt! Personligen trodde jag aldrig att jag skulle säga det, men vi har en väldigt bra och kunnig lärare (som älskar sitt jobb) som lägger upp det på rätt sätt, i rätt ordning, så att vi hänger med. Dessutom är alla typ lika dåliga så vi vågar göra fel och fråga. Tycker att det är som matte - svårt och logiskt på samma gång! Något som har hjälpt mycket är dels de filmer vår lärare har gjort och lagt ut på YouTube så vi kan titta på genomgångar flera gånger, eller när jag är piggare än på föreläsningen. Och dels de övningar vi har på GUL, där vi kan öva på satsdelarna. Första gången jag övade fick jag 55 % rätt, eftersom jag knappt visste vad jag gjorde. Nu fick jag 100%!
 
 
 
0 kommentarer

Tjugondag Knut, lärarstudier och sypepp

Igår lämnade jag in terminens sista tenta och därmed avslutat min första termin på lärarprogrammet (och om jag räknat rätt - hälften av kärnkurserna)! Det känns skönt och på måndag börjar svenskstudierna. Vår första kurs handlar om språkstruktur samt språkvariation och kommer att innehålla grammatik, danska och sociolingvistik om jag är rätt informerad. Planen för idag (och imorgon) är att städa ut julen (men inte granen eftersom den fortfarande är så fin), kanske sy en klänning och kanske göra marmelad. Får se vad jag hinner, men julen är prioterad - det var ju trots allt tjudondag Knut igår. Förra helgen spontansydde jag en kjol. Typ. Jag hade köpt en rund duk/ett runt tygstycke med sammetskänsla och dragkjedja i vinrött på second hand sedan innan, men det var först då jag tog tag i det. Blev en kjol med 3/4-snurr och lång, halvsnygg dragkjedja. Men väldigt skön och snygg!
 
 
Mina fotoambitioner är inte vrålhöga som ni ser, men kjolen blev i vilket fall bra med fint fall och bra passform. Det här är även mitt bidrag till Fredrika på vindens sypepp.
 
2 kommentarer

Nyårsveckan

Jag är åter igen placerad i soffan med en sovande Tony, men denna gång har jag hans huvud mot mitt lår i stället för hans kalla fötter. Vi har varit friska från våra förkylingar i cirka en vecka, men jag snyter fortfarande förkylningsnor emellanåt. 
 
Nyårsafton var tämligen lugn. Under tidig eftermiddag deltog jag för första gången i Friskis nyårsjympa - roligt och vansinnit svettigt! Kvällen spenderades hemma i lugn och ro med Tony med god mat och Othello. När klockan började närma sig midnatt klädde vi på oss ordentligt, tog ficklamporna och gick upp på berget. Därifrån hade vi utsikt över helahalva stan och tittade på fyverkerier i snålblåst under en tjock filt.
 
 
Min mobilkamera lämnar mycket att önska gällande bildkvalitet, men vi såg långt.
 
Vårt jullov har varit tämligen kort, då Tony började arbeta igen i måndags och min skola började i tisdags. Det är en vecka kvar av höstterminens kärnkurser (ett examinerade seminarium och en hemtenta) innan vårterminen börjar på riktigt. Och då börjar våra ämnesstuder - så jag ska läsa svenska! Dessutom ska jag få komma tillbaka till Humanisten och slippa fara runt i halva stan beroende på instutition, samt få kortare resa till skolan. Är väligt peppad på detta!
 
 
Igår åt vi på Humanisten efter föreläsningarna och det snöade! Hemma i Kungsbacka är det florsockertunt med snö, men kallt så det räcker...
 
0 kommentarer