Händelserika dagar

Vi befinner oss nu hos mina kusiner utanför Östersund och jag tänkte att jag skulle visa vad vi har hittat på sedan vi lämnade Gävle i tisdags:
 
 
Tisdagen blev mest resdag, men onsdagen spenderade vi delvis på Svartvik. Ett gammalt sågvek utanför Sundsvall som under 1800-talet ägdes av familjen Dickson. 1891 sålde James Fredrik Dickson Svartvik och 1892 köpte han Tjolöholm. Ovan befinner jag mig i köksträdgården.
 
 
Tyvärr fanns det inte så mycket att titta på. Anledningen till att jag ville åka dit var för att bokserien om sågverksungen Bricken på Svartvik av Vibeke Olsson utspelar sig just på Svartvik. Här är huset där de först tvättade bräder som senare blev badhus för arbetarna.
 
 
Men det fanns en kägelbana! Föregångaren till bowling. Här kastar Tony iväg sitt klot.
 
 
På eftermiddagen prommenerade vi på Norra Stadsberget, där vi bodde, tittade på skvadern och gick upp i ett utkikstorn. Senare tog vi cyklarna ner till stan, åt på resturang och tittade på bilträffen. I torsdags åkte vi vidare mot Östersund, men tog några stopp på vägen.
 
 
Det första stoppet blev Thailändska paviljongen i Utanede. Det ska vara den enda thailändska paviljongen utanför Thailand. Den är byggd till minne av en thailändsk kung som besökte b.la. Utanede under sent 1800-tal. Var där som tioåring, men var mest sur på att alla skyltar var på engelska. Idag var de flesta skyltar på svenska, så jag förstod allting!
 
 
I Utanede måste luften vara väldigt ren, för Tony hittade mängder med skägglav!
 
 
Sen åkte vi bara en kvart i bil innan vi kom fram till Döda fallet. Tidigare var här ett stort vattenfall, men det bröt sönder timmret, så vattenvägen skulle ändras. Tyvärr gick det snett och typ allt vatten i sjön ovanför försvann på fyra timmar! Vi tog en prommenad i området och tittade bl.a. på jättegrytor. 
 
Igår besökte vi Jämtland Game Fair. Prövade bågskytte, tittade på Timbersports och prickskytte. Varmt, men roligt! 
 
 
Idag besökte Tony och jag Jamtli. När jag var liten hade jag en dröm om att sommajobba på Jamtli och bo hos mina kusiner. Tror inte att det blir verklighet, men gud vad jag gillar det! Tyvärr tror jag att vi var lite för trötta för att kunna ta in allt, plus att det började regna. Här har Tony fotograferat mig mellan en PV och en Amazon på en Shellmack 1956. Men jag diskuterade även rösträtt med några kvinnor 1895, ransonering 1942 och kärnkraft 1975. Mycket roligt! Är du i Östersund rekomenderar (nästan beordrar) jag ett besök på Jamtli! Inträdet under högsäsong är 330 kronor, men då får du gå in två dagar i rad. Med Kulturarvskortet får du 50% på entrén.
 
Kulturarvskoret kostar 175 kronor och ger dig 50% rabatt på entréen till en mängd museeum. Vi har tjänat ihop våra med råge nu!
 
 
 
0 kommentarer